A roma kultúra értékei elevenedtek meg Kecskeméten

A cigány kultúra értékeire és az összefogás fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet a Khamoro Táncszínház „Sárközi üzenete” című produkciója, amelyet – országjáró turnéjuk első állomásaként – a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínházban mutattak be.
Az előadás előtti köszöntőjében Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkára hangsúlyozta, hogy a kultúra az egyik legfontosabb kötőerő a magyarság és a magyar cigányság életében. Nagy hangsúlyt szeretnénk arra helyezni, hogy bemutassuk: a cigány kultúra nem a szegénység kultúrája, hanem nagyon színes, impulzív, igényes, magas minőségű, színvonalas kultúra – mondta a helyettes államtitkár.
A „Sárközi üzenete” című színdarabot – a Gárdonyi Géza: Egri Csillagok című regényében megismert – Sárközi alakja ihlette. A történet során Sárközi, a „ragyás cigány” segít a törökök elleni harcban a magyarok oldalán. A Khamoro Táncszínház ezt a történetet dolgozta fel humoros, táncos, zenés formában, hű maradva a cigányzenei kultúra szépségeihez. A darabban a főhős szimbolizálja a magyarok és a cigányok összetartásának erejét. Bemutatja: a két nép közötti jó viszony igen fontos a nemzet számára, s szükség van a társadalmi integrációra és egymás kultúrájának megismerésére.

Háttér:
KHAMORO BUDAPEST BAND, TÁNCSZÍNHÁZ
Céljuk a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása. Ezzel együtt azonban – XXI. századi, modern gondolkodású világpolgárokként – betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is.
Zenéjükkel, táncaikkal egyszerre képviselik az eredeti természetességet, a cigány kultúra egyetemességét, jelenlétét a világban, valamint azt a derűt, melegséget, energiát, amelyet legfontosabb lételemünk, a világunkat éltető Nap ad meg számunkra.
/a BAON.hu és a hires.hu alapján/