A magyarországi nemzetiségek nem kevesebbek senkinél – átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat

Átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat Budapesten, a Bolgár Művelődési Központban a múlt héten. A magyarországi nemzetiségek kultúrájáért végzett tevékenységek szakmai elismerésében 13 személy, illetve szervezet részesült.

A Magyar Művelődési Intézet 2005-ben alapította a díjat, amely az elmúlt évben a miniszterelnök általános helyettesének szakmai elismerései közé került. A díj korábbi hagyományait megőrizve olyan személynek vagy szervezetnek adományozható, aki vagy amely a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvi kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, valamint a nemzetiségi közművelődés és kultúra területén végzett kimagasló tevékenységével hozzájárult a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez.

Az elismeréseket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adták át.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetiségekért is felelős tárca nélküli miniszter az ünnepségén arról beszélt, hogy a nemzetiségek olyan sajátos értékgazdagságot képviselnek, hordoznak és művelnek, amit csak és kizárólag ők tudnak művelni, átadni. Köszönetet mondott a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjazottainak az általuk végzett értékőrzésért.

A magyarországi nemzetiségek küldetése az, hogy legyenek hűek saját, egyszeri, megismételhetetlen örökségükhöz, ezt őrizzék és adják tovább, mert ez az az érték, amit csak ők tudnak adni anyanemzetüknek, a magyarságnak és az egyetemes emberiségnek.

A magyarországi romák közül díjat kapott a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársa, Kovács Árpádné a romák kultúrájának és közösségi életének fejlesztésében vállalt szerepéért.