A felzárkózási programokban nagyon fontos az együttműködés rendszerének megerősítése – hangzott el a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) siófoki konferenciáján

Az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársa, Kiss Csilla referens beszélt a felzárkózási programok jelenéről és jövőjéről. A települési képviselők összefoglalót kaptak a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia (MNTFS) alapelveiről, céljairól és ennek települési leképeződéséről, a helyi esélyegyenlőségi programokról. Megismerhették azt a „felzárkózási védőhálót”, amely a bölcsőtől a felnőtté válásig elkíséri és lehetőséget ad a rászorulóknak a megkapaszkodásra. Szó esett az oktatás-képzést, az egészségügyet, foglalkoztatást és lakhatást érintő programokról is. Kiemelt hangsúlyt kaptak az együttműködésnek és párbeszédnek azon színterei, amelyek 2018-ban immár a közigazgatás minden szintjén (település – megye – ország) kialakultak és működnek, megvalósítva ezzel az MNTFS egyik fontos alapelvét: „közös javaslat, közös döntés, közös felelősségvállalás”. A felzárkózási programok jövőjével kapcsolatban a rendszerbeépítés és ezzel a fenntarthatóság, valamint az együttműködés rendszerének megerősítése kapja a fő hangsúlyt.

A polgármesterek és a települések képviselői többek között előadást hallgathattak meg Gyopáros Alpár Ádám modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos úrtól a Magyar Falvak Programról, Tóth Tamás Innovációs és Technológiai Minisztérium Szabályozási Főosztályának főosztályvezetőjétől az európai uniós fejlesztésekről és az operatív programok végrehajtásának aktuális kérdéseiről, valamint Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár úrtól az önkormányzati rendszer és közmunkaprogram jövőjéről, valamint a polgármesteri életpályáról.