A „Családi Portaprogram – Szociális földprogram” pályázat eredményeinek kihirdetése

A Baranya megyei Adorjáson tartottak kedden sajtótájékoztatót a „Családi Portaprogram – Szociális földprogram” pályázat eredményeinek kihirdetése okán.

A sajtótájékoztatón Langerné Victor Katalin a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára köszönetet mondott a jelenlévőknek, hogy részt vesznek a sajtótájékoztatón, különös tekintettel annak rendkívüli jellegére, hiszen egy mindössze kétszáz fős településen ritkán tartanak országos érdekeltségű sajtótájékoztatót. Ennek az oka jelzés értékű: egy jelzés arra, hogy Magyarországon minden település számít, a legkisebb is. Nem tud olya kicsi lenni egy település, hogy ne számítana. Mindegy hányan laknak egy településen, kétszázan, kétezren, százezren, vagy kétmillióan, mindenhol, ahol magyar családok élnek, oda segítséget kell vinni, ha arra van szükség. A Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős szakterülete olyan segítséget visz ezáltal a Program által a településekre, amely a nehéz helyzetű családoknak a mindennapjait könnyíti meg.

Ezt a Családi Portaprogramot nem a szakterület találta ki az asztal mellett, hanem maguk az érintettek, az érintett települések lettek megkérdezve: a vezetőik, mezőgazdászok, olyanok, akik egészen biztosan tudják, hogy mi az, ami egy családnak segítséget nyújt egész évre, ha megtermeli, felneveli a hátsó veteményes kertjében. A legfontosabb cél tehát, hogy a családi porta ne csak lakóhely, hanem megélhetési lehetőséget is nyújthasson.

Családi Portaprogramot tavaly hirdette meg a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a minisztérium költségvetési keretéből, 240 millió forintos keretösszeggel. A lebonyolítását a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság végezte, illetve végzi.

Nagyon fontos, hogy a Belügyminisztérium megemelte a támogatási keretet, hiszen korábban 180 millió forintot tudott erre a célra fordítani. Az ezt megelőző évben is voltak hasonló programok, de azok alacsonyabb keretösszeggel indultak. A járványhelyzetben egyre inkább az volt a tapasztalat, hogy a családok megélhetését biztosította a saját házi veteményes kertekben termelt zöldség és gyümölcs, valamint a saját portán tartott állatok. A családok felismerték, hogy a kert nemcsak focizásra jó a gyereknek, hanem gyümölcsfákat is lehet ültetni, és – akár télen is, de – egész évben friss zöldség, friss gyümölcs, friss hús van az asztalukon. Ezért a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága terepen dolgozó szakemberekkel gondolta újra – bejárva az egész országot, segítségül hívva egy olyan egyesületet is, amelynek ez a fő profilja, a Szociális Földprogramok Egyesületet -, vizsgálta felül, vitatta meg a Szociális Földprogramot. Így lett a program új elnevezése Családi Portaprogram. Azért Családi Portaprogram, mivel felmerült az az igény arra, hogy ne csak a hátsó kertet, hanem az egész portát – a kiskaputól a hátsó kertig, a nagy udvarig – fejleszteni lehessen. Ha arra van szükség, hogy a kerítést kell felújítani, akkor azt támogassa a kormányzat, ha arra van szükség, hogy az állatoknak az ólat újítsák fel, akkor azt. Tehát, minden, ami egy családi porta felvirágoztatásához kell. A felvirágoztatást külön kiemelendő, mivel már az egynyári növényekre is lehet pályázni, tehát a virágoskerteket is lehet ebből fejleszteni. Miért fontos ez? Mert a társadalmi felzárkózás szempontjából különösen fontos, hogy ezek a családok az adott közösség részévé tudjanak válni. A közösség úgy érzi, hogy ezek a családok hozzájuk tartoznak. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a családi porták gondozottak legyenek. Sokszor azonban ez nemcsak azon múlik, hogy valakinek van-e ideje, hanem anyagi kérdés. Nyilván előbb költ a gyermek étkeztetésére, mint a kerítésre. Ezért felújításra is lehetett pályázni, az egész porta megújítására.

A Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága tavaly hirdette meg a programot, újszerű metódussal, oly módon, hogy a pályázatokról való döntés már a vegetációs, a veteményezési időszak előtt megszülessen, tehát ténylegesen, időben fel tudják használni a pályázaton nyert összegeket a nyertes családok, meg tudják kezdeni a mezőgazdasági munkát a kertekben, be tudják szerezni az előnevelt állatokat.

A 240 millió forint jelenleg közel 170 pályázó támogatására elegendő. Többen pályáztak, és a szakterület megpróbált mindenkit támogatni, akit lehetett.  183 beadott pályázatból csak azok kerültek elutasításra, amelyek nagyon megtervezetlen pályázatok voltak. A cél az volt, hogy minél több családhoz eljuthasson a segítség. A pályázat különlegessége, hogy segítő szakembereket is lehet finanszírozni az elnyert pénzösszegből. Ez azt jelenti, hogy mezőgazdasági tudást is kapnak a családok. Országos szinten minden megyéből volt pályázó, amely mintegy 6500 családot érint 164 településen.  A program futamideje: 2020. március 1- 2022. június 30. A megvalósulást pedig – természetesen – figyelemmel kíséri a Belügyminisztérium szaktárcája.

Röviden a pályázatról: az alábbi tevékenységi körre lehetett benyújtani a támogatási kérelmet:

 • konyhakert kialakítása, művelése;
 • kisállattartás;
 • virágos előkert kialakítása, művelése;
 • gyümölcsös kert kialakítása, művelése;
 • előkertek, előkerítés, ólak, gazdasági épületek felújítása;
 • mezőgazdasági tájékoztató előadások megtartása 12 (tizenkettő) óra keretben,
 • mezőgazdasági tanácsadás;
 • mentorálás, közösségi munka szervezése.

Igényelhető támogatások köre:

 • Alapcsomag (kötelező elem): maximum támogatási összeg 40 000 Ft,
 • Pl. kapa, gereblye, ásó, metszőolló, talaj előkészítés: szántás, tárcsázás igénybevételére, továbbá kisállatok (pl.: előnevelt szárnyasok, választós malac, kecske, nyúl, galamb) takarmány, táp;
 • Előkert/ virágoskert csomag maximum támogatási összeg 10.000 Ft,
  • virágmagvak, palánták, gumók, dugványok, oltványok, díszcserjék, örökzöld csemeték;
 • Gyümölcsöskert csomag: maximum támogatási összeg 10 000 Ft,
  • gyümölcsfacsemetékhez, lombtrágyához;
 • Előkerítés, gazdasági épületek felújítása csomag: maximum támogatási összeg 60 000 Ft, /család (a bevont családok max. 20%-a;).
 • 2 fő szakember támogatása (kötelező elem): összesen 100 000 Ft/teljes futamidő/fő, összesen 200 000 Ft;
 • Tájékoztató előadások megtartása (kötelező elem): 10 000 Ft/óra, összesen 120 000 Ft/12 óra.

Elnyerhető támogatás:

 • Az elnyerhető támogatás összegének alsó határa 770 000 Ft/10 család.
 • Az elnyerhető támogatás összegének felső határa 2 720 000 Ft /40 család. Az elnyerhető támogatás mértéke célcsoport szükségleteitől függően, eltérő mértékű differenciált támogatás.

A befogadott pályázó szervezetek megoszlása: 180 pályázat:

 • Roma nemzetiségi önkormányzat: 100 db
 • Települési önkormányzat: 60 db
 • Egyházi szervezet: 1 db
 • Civil szervezet: 9 db
 • Gazdasági társaság: 7 db
 • Nonprofit Kft.: 1 db
 • Nonprofit Rt.: 2 db.

 

A sajtótájékoztatón beszédet mondott még Sztojka Attila a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője, valamint Fintáné Buzás Brigitta, Adorjás polgármestere is.

A nyertes pályázatok listáját a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság honlapján találják:

A Családi Portaprogram- Szociális földprogram pályázat döntési listája

Gratulálunk a nyertes pályázóknak!