Roma holokauszt

Augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, ország szerte több helyen tartottak megemlékezést.

 A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradóan több mint háromezer ártatlan embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

Budapesten koszorúzással egybekötött emlékműsort tartottak délután a Nehru parton, a roma holokauszt áldozatainak emlékművénél. A megemlékezésen beszédet mondott Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Vadászi István, a Roma Club Alapítvány alapítója és Csóka János Pál, a FRNÖ elnöke.

Másnap délután a fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban is megemlékezést tartottak, melyet a Roma Produkciós Iroda, az Idetarozunk Egyesület, a Romano Instituto az Amenca közösség, a Romédia Alapítvány, a RomNet, és a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezésében tartott megemlékezést. Ezt követően az emlékközpontban egy kiállítás megnyitón is részt vehetett. „Miranda- a cigány holokauszt”, egy finn művész alkotásait láthattuk.A rendezvényen felszólal Petri Tuomi-Nikula, Finnország budapesti nagykövete, Beer Miklós katolikus püspök, Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Setét Jenő polgárjogi aktivista, az Idetartozunk egyesület vezetője. Csütörtök este a VIII. kerületi Jézus Szíve-templomban ökumenikus imádságot tartanak a Sant’Egidio közösséggel. Az imaórát Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök vezeti, könyörgést mond Fabiny Tamás evangélikus püspök és Radnóti Zoltán rabbi, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége rabbitestületének elnöke. Becslések szerint a roma holokauszt (porrajmos – elnyeletés, elpusztítás) idején a nácik a kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg, közülük 23 ezret Auschwitzban. A történészek ötezer és hetvenezer közé teszik azon magyarországi romáknak a számát, akik koncentrációs táborokban vesztették életüket.