2018 legjobb önkormányzati gyakorlatai

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában ünnepélyes záró konferencia keretében, eredményhirdetéssel zárult a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (továbbiakban: TÖOSZ) Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programjának 2018-as szakasza. Két témakörben érkeztek pályázatok, a döntőben végül nyolc önkormányzat pályázata részesült elismerésben.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a TÖOSZ – az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével – hirdeti meg 2008-tól. A megvalósításában részt vett a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Országos Polgárőr Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

A pályázat célja új és innovatív helyi megoldások, a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése és az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának, tapasztalatának megismertetése az ország más önkormányzataival, a szakmai közélettel.


A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2018-as pályázati szakaszának ünnepélyes záró konferenciáján köszöntőt mondott Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. Előadást tartott: Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az önkormányzatok helyzetéről, Sztojka Attila főosztályvezető – az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága részéről – a településen élő romák és nem romák közös(ségi) programjainak, tevékenységeinek jelentőségéről, Csaplár Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség önkormányzati elnökhelyettese, illetve Fegyveres-Fiskál Gábor – a DIPOL Csoport részéről – Közösségi Beavatkozási Terv készítése településrészek felzárkóztatása érdekében címmel.


Idén két pályázati téma volt: a „Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei. Ezek kiemelt célja volt az olyan jó gyakorlatok felkutatása, amelyek – a feszültségek enyhítése, a roma és nem-roma párbeszéd elősegítése, az előítéletek csökkentése révén – erősítik a helyi roma közösségek identitását. Egyúttal javítják a kultúrához, oktatáshoz, egészségügyhöz, munkához és szociális, társadalmi javakhoz való hozzáférést, ugyanakkor a nem roma lakosság körében is pozitív visszhangra találnak. A másik téma a Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése, a helyi önkormányzat és a helyi polgárőr egyesület együttműködésén alapuló közös programok felkutatását célozta.
A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program idei pályázatának nyertesei:
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával meghirdetett „Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei témában:
Első díj: Kiskunhalas,1.200.000 Ft
Második díj: Eger, 800.000 Ft
Harmadik díj: Egyek, 500.000 Ft
A Program Irányító Bizottsága döntése alapján különdíjban részesült:
Püspökladány

A Belügyminisztérium támogatásával meghirdetett “Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése” témában:
Első díj: Aldebrő, 1.200.000 Ft
Második díj: Lepsény, 1.000.000 Ft
Harmadik díj: Budapest Főváros XIII. kerület, 800.000 Ft
A Program Irányító Bizottsága döntése alapján különdíjban részesült:
Csabaszabadi