Úton van a Cziffra Központ

Roma festőművésznők Emlék-Álom-Kutya-Világ című tárlatával megkezdődött az Úton van a Cziffra Központ elnevezésű országos roma kulturális roadshow.
A szentendrei MANK Galériában Balog Zoltán miniszterelnöki biztos a Cziffra Központ hátteréről és céljairól szólva elmondta: a roma művészvilág és kulturális elit régóta vágyik arra, hogy legyen olyan kulturális központja, amely méltó módon mutatja be a magyar cigányság kultúráját, s tovább gyarapítja azt.

A centrum már készül, megépüléséig pedig egy magyarországi körút keretében szeretnék bemutatni a létrejövő művészeti és oktatási központot – tette hozzá Balog Zoltán. A Cziffra Központ összművészeti centrum lesz, amelynek legfontosabb küldetése, hogy a romáknak bemutassák saját értékeiket.

Balog Zoltán kiemelte, hogy a kultúra adja meg azt az önbecsülést, amellyel “előre lehet menni” és amely felemel. A névadó Cziffra György zongoraművész életét felidézve kiemelte: emlékét, örökségét Balázs János zongoraművész ápolja és teszi mindenki számára elérhetővé.

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára az Úton van a Cziffra Központ programsorozatról elmondta, hogy meg akarják szólítani mind a roma kultúra ismerőit, mind pedig azokat, akik azt még egyáltalán nem ismerik.

Minden generációt szeretnének elérni, a fiatalokat például a legfontosabb nyári fesztiválokon, oldott közegben. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Cziffra Központ egyik legfontosabb üzenete, hogy nem csupán a romáknak szól: a romákért, de a nem romákkal együtt. A roadshow-n a művészeti produkciók mellett szakmai beszélgetések is lesznek, amelyeken a művészeti koncepciót is meg lehet ismerni. Két falunapon is megjelennek, azért, hogy a program ezekbe a rendezvényekbe is új lendületet vigyen.

Ősszel pedig az iskolákat szeretnék elérni – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A találkozások gerincét kortárs roma alkotók kiállításai adják, a kisebbeket kézműves foglalkozásokba vonják be, a középiskolásoknak pedig a roma és nem roma együttélésről, annak pozitívumairól és lehetőségeiről szóló drámapedagógiai előadásokat tartanak.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a cigányság kultúrája jelentős és meghatározó értékeket képvisel Magyarországon. A Cziffra Központ missziója, hogy a roma kultúrát a legmagasabb fokon, értékteremtő módon mutassa be, a művészeti tanácsadó testület legfontosabb feladata pedig, hogy kidolgozza a művészeti koncepciót. Balázs János a programsorozat egyik legfontosabb céljának nevezte a párbeszéd kialakítását, roma és nem roma művészek közös fellépését, a beszélgetések pedig a remények szerint hidat építenek, elindítanak egyfajta közös gondolkodást.

Az Úton van a Cziffra Központ rendezvénysorozat nyáron hét városban és fesztiválon szakmai és pódiumbeszélgetésekkel, valamint koncertekkel mutatkozik be: Szentendrén kétszer, a pécsi POSZT-on, a Miskolci Operafesztiválon, a Művészetek Völgyében, a budapesti Mesterségek Ünnepén és a Szegedi Ifjúsági Napokon. A programsorozat ősszel négy vidéki, városi helyszínen folytatódik.

Részletek: https://www.facebook.com/Czifframuveszet/

/Az MTI híre alapján/

2019. 06. 13.