Útjára indult a Cziffra Művészeti Központ őszi roadshow-ja

Biatorbágyról startolt az „Úton van a Cziffra Központ” országos kulturális roadshow őszi rendezvénysorozata. Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára indította útjára a SZÍN(en)ERGIÁK – Kortárs roma képzőművészek tárlata című vándorkiállítást. Ez – a számos nagyszabású kulturális programon túl – a roadshow állandó eleme lesz ősszel.

A vándorkiállítás a magas művészet, a kultúra segítségével a leendő Cziffra Művészeti Központ legfontosabb küldetését vállalja fel: a megismertetés általi szemléletformálást. Színek, ösztönök és spontán gesztusok rázzák fel ősszel a képzőművészetet.

A biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ ad elsőként otthont annak a sokszínű vándorkiállításnak, amely ősszel az ország további több pontján is felbukkan majd: egyebek között Sárospatakon, Keszthelyen és Budapesten. A kiállításon olyan cigány származású, magyar képzőművészek különféle stílusú alkotásai láthatók, akik mindannyian művészetük más és más pályaszakaszain járnak. A tárlat képei között sétálva többek között Balogh Tibor, Borkó Marianna, Káli-Horváth Kálmán és a Kossuth-díjas Szentandrássy István műveivel ismerkedhetünk meg.

Az őszi programsorozat gerincét a kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, amely egy-egy városban két hétig látható majd. A szervezők a programsorozattal a helyi közönséget szólítják meg korosztályok szerint. Így, amíg a Cziffra központ az adott településen „állomásozik”, addig a felnőtt közönség könnyűzenei vagy autentikus hagyományokra épülő koncerteken vehet részt. A kisiskolások pedig a roma motívumokkal ismerkedhetnek meg kézműves foglalkozáson, illetve nézhetnek gyerekszínházi előadást is. A középiskolások számára szemléletformáló drámapedagógiai előadással készülnek a szervezők.

A vándorkiállítás egyik igen fontos célja, hogy megváltoztassa azt a szemléletet, amely a roma származású képzőművészeket a naív művészetben alkotókkal azonosítja. A tárlaton kiállító összes képzőművész sokszínű munkássága a bizonyítéka annak, hogy nemzetiségi jelző nélkül, csakis az alkotás minősége különbözteti meg a műveket és a művészeket egymástól.

Röviden a Cziffra Központról:
Budapesten épül jelenleg az Európában is egyedülálló roma kulturális összművészeti intézmény, a Cziffra Művészeti Központ, amely a romák és nem romák számára teremt majd közösségi teret.

A világhírű Cziffra Györgyről elnevezett kulturális központ arra vállalkozik, hogy bemutassa – a magyar kultúra szerves részévé vált – roma kultúra értékeit és sokszínűségét, a cigány kultúra nemzetiségi hagyományaival, művészeti örökségével és kortárs jelenével együtt. Palettáján a képzőművészettől a könnyűzenén át a színházi produkciókig minden kulturális műfaj megtalálható majd.

Annak érdekében, hogy a Cziffra Központ megnyitása előtt is minél többen megismerhessék nevét és küldetését, valamint ízelítőt kaphassanak már előzetesen a kulturális programokból, 2019 júniusa és decembere között 13 állomásos, országos roadshow-n mutatkozik be a központ. Az eseménysorozat címe: „Úton van a Cziffra Központ.”
A roadshow nyáron a legnagyobb hazai fesztiválokon is járt, csakúgy, mint a Művészetek Völgyében, a budapesti Mesterségek Ünnepén és a Szegedi Ifjúsági Napokon.

2019. 09. 20.