Roma tradíciók és mai trendek találkoztak a Mesterségek Ünnepén

Augusztus 20-án a budapesti Mesterségek Ünnepére érkezett az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow. A Snétberger Alapítvány mellett Sárközy Lajos és zenekara is koncertet adott, a Romani Design pedig impozáns divatbemutatón nyújtott betekintést legújabb kollekciójába. A nap méltó zárásaként a roma képzőművészet neves képviselői egy kerekasztal-beszélgetésen járták körül a hagyományos roma mesterségek és a design kapcsolatát.
Zenét, divatot és képzőművészetet hozott magával a Cziffra Művészeti Központ a nyári roadshow legutóbbi állomására. Elsőként a roma tehetséggondozás egyik legnagyobb hazai szereplője, a Snétberger Zenei Tehetség Központ adott koncertet, amely a jazz világába kalauzolta el a közönséget. Az alapítvány számos hazai és külföldi fellépésben vállal közreműködést, lényeges tapasztalatszerzési lehetőséget teremtve ezzel számtalan fiatal roma tehetség számára. A Mesterségek Ünnepén egy virtuóz jazz koncerttel örvendeztették meg a fesztiválozókat.
“Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek” – vallja Varga Erika ötvösművész és tervező, a Romani Design ötletgazdája. A változatos és tradícionális formákat, valamint gazdag színvilágot felvonultató ruhaköltemények észrevétlenül teremtettek hidat a kultúrák között a divat segítségével. A bemutatón a legújabb Romani Design kollekció, a Vintage darabjai mellett a népszerű roma tervezőpáros korábbi ikonikus összeállításait is megcsodálhatták a látogatók.
A zene fonalát tovább szőve Sárközy Lajos és zenekara lépett a színpadra. A számos díjat magáénak tudó zenekar már 5 éve játszik együtt és állandó fellépője Magyarország legnevesebb fesztiváljainak. Emellett rendszeresen kapnak felkérést számos nemzetközi fesztiválra is. Ezzel a formációval, amellyel most a Cziffra roadshow budapesti állomásán is játszottak, 2019-ben döntősök lettek a Kamara Virtuózok klasszikus zenei tévés vetélkedőn.
A számtalan kulturális élmény után – a nap és az est méltó zárásaként – a roma képzőművészet legnevesebb képviselői olyan kérdésekre keresték a választ, melyek voltak az autentikus cigány mesterségek és hová tűntek ezek a tömegtermékek megjelenésével? Milyen tudással bírtak a régi roma mesterek és hol van ez az örökség most? Egy kerekasztal-beszélgetésen a hagyományos roma mesterségek és a design kapcsolatát Varga Erika (Romani Design), Kakas József (kosárfonó mester) és Gergely István (kézműves, Békés Megyei Népművészeti Egyesület) járta körül – Káli-Horváth Kálmán (a leendő Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének tagjának) vezetésével.
Az “Úton van a Cziffra központ” elnevezésű, 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat  június 13-án  Szentendrén kezdődött.  Nyáron 7 városban és fesztiválon szakmai és pódiumbeszélgetésekkel, valamint koncertekkel mutatkozott be a program.
Ezt követően négy vidéki városban folytatódik a roadshow. A programok gerincét egy kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, amely egy-egy városban – majd két hétig – lesz látható. A szervezők a programsorozattal a helyi közönséget szólítják majd meg korosztályok szerint. Lesznek a felnőtteknek szóló és a kiállításhoz kapcsolódó kulturális programok, de terveznek a kisiskolások számára roma motívumokkal kapcsolatos kézműves foglalkozást és gyerekszínházi előadást. A középiskolásoknak drámapedagógiai bemutatóval készülnek.