Pécsett az „Úton van a Cziffra Központ” roadshow

A baranyai megyeszékhelyen az érdeklődők részt vehettek az Utca-SzAK nyílt drámaóráján, és egy igazi kulturális csemegének számító különleges koncert is várta a közönséget, ahol együtt zenélt Szinetár Dóra és a Romengo zenekar. A fergeteges koncert előtt a roadshowhoz a színházi nevelés szerepe a roma integráció témájában szakmai beszélgetés kapcsolódott, valamint az Utca-SzAK közösség is bemutatkozott alkotásaival.
Először lépett együtt színpadra és egymás műsorszámaiból is válogatott közös koncertjén Szinetár Dóra és a Romengo zenekar. A siker természetesen nem maradt el, vastapssal jutalmazta a közönség a kulturális produkciót.
Bemutatkozott a roadshow keretében az Utca-SzAK is; ez az alkotóközösség több éve rendszeresen tart színházi programokat a 4-18 éves korosztály számára a Cserehát térségében. A pedagógusokból, művészekből álló egyesület a társadalom leszakadó rétegeit megcélozva igyekszik elérhetővé tenni a közösségi alkotást és előadóművészetet. A pécsi program során az alkotóközösség 6 aktív csoportjának képviselői (roma fiatalok és művész-pedagógusok) mutatták be alkotásaikat. A roadshow szakmai beszélgetésén a roma integrációt járták körbe színházi és pedagógiai szakemberek. A pódiumbeszélgetésen részt vett Ignácz István (igazgató, Gandhi Gimnázium), Simó Krisztián (projektvezető), valamint Molnár-Keresztyén Gabriella (rendező). A mindenki számára tanulságos és hasznos eszmecserét Lőrinczy György vezette (NKA alelnöke).
“Úton van a Cziffra központ” címmel nyáron és ősszel 13 állomásos, országos kulturális rendezvénysorozat tartanak Budapesten és a vidéki városokban.
A nyitó rendezvény Szentendrén volt, ahol Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének elnöke közösen indították útjára a roma összművészeti roadshowt.
2019. 06. 16.