Novák Péterrel nyitott a Cziffra roadshow sárospataki tárlata

Sárospatakra érkezett az „Úton van a Cziffra központ” országos roma kulturális roadshow, amely az őszi, képzőművészeti vándorkiállítással bővült sorozat második állomása. A zempléni városban Novák Péter „kultúrmunkás”, zeneszerző, műsorvezető, rendező – a Cziffra Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének tagja – nyitotta meg a kortárs roma képzőművészek alkotásaiból álló kiállítást. Ezt követően Káli-Horváth Kálmán vezetésével a látogatók egy impulzív tárlatvezetés részesei lehettek. A roadshow részeként a következő 2 hétben több színes kulturális programmal is találkozhatnak a sárospataki gyerekek és fiatalok.

A SZÍN(en)ERGIÁK című vándorkiállítás ősszel – számos nagyszabású kulturális programon túl – a Cziffra roadshow állandó eleme. Sárospatakon – az alkotások megismerése mellett – a roma képzőművészetbe is betekintést kaphattak a látogatók Káli-Horváth Kálmán tárlatvezetésével. Este a Dorco Band zenekar adott koncertet, fergeteges hangulatot varázsolva az Újbástya Rendezvénycentrumba.

Az „Úton van a Cziffra Központ” kulturális roadshow őszi programsorozatának gerincét a kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, amely egy-egy városban két hétig látható. A szervezők a kiállítás mellett további kulturális programokkal is megszólítják a helyi közönséget, mégpedig korosztályok szerint. A felnőtt közönség könnyűzenei vagy autentikus hagyományokra épülő koncerteken vehet részt, a kisiskolások a roma motívumokkal ismerkedhetnek meg, kézműves foglalkozáson és gyerekszínházi előadást nézhetnek meg. A középiskolás korosztálynak szemléletformáló drámapedagógiai előadással készülnek. Így Sárospatakon – a Dorco Band koncertje mellett – a kisdiákok a Paramisi Társulat előadásán, a középiskolások pedig az UtcaSZAK interaktív drámaóráján vettek részt.

A vándorkiállítás a magas művészet, a kultúra segítségével a leendő Cziffra Művészeti Központ legfontosabb küldetését vállalja fel: a megismertetés általi szemléletformálást. Egyben arra törekszik, hogy megtörje azt az általános képet a társdalomban, amely a roma származású képzőművészeket a naív művészet körében alkotókkal azonosítja. A tárlaton kiállító összes képzőművész sokszínű munkássága a bizonyítéka annak, hogy nemzetiségi jelző nélkül, csakis az alkotás minősége az egyetlen, amely megkülönböztethet műveket és művészeket egymástól. A képösszeállításban olyan cigány származású magyar képzőművészek különféle stílusú alkotásai szerepelnek, akik mindannyian művészetüknek más-más pályaszakaszain járnak. A tárlat képei közt sétálva többek között Balogh Tibor, Borkó Marianna, Káli-Horváth Kálmán és Kunhegyesi Ferenc műveivel ismerkedhet meg az érdeklődő.

A Cziffra Központról és a roadshowról:
Budapesten épül jelenleg az Európában is egyedülálló roma kulturális összművészeti intézmény, a Cziffra Művészeti Központ, amely romák és nem romák számára teremt majd közösségi teret.

A világhírű zongoraművészről, Cziffra Györgyről elnevezett kulturális központ nem kisebb feladatra vállalkozik, mint arra, hogy bemutassa a magyar kultúra szerves részévé vált roma kultúra értékeit és sokszínűségét – a cigány kultúra nemzetiségi hagyományaival, művészeti örökségével és kortárs jelenével együtt. Palettáján a képzőművészettől a könnyűzenén át a színházi produkciókig minden kulturális műfaj megtalálható lesz.

Annak érdekében, hogy már a Cziffra Központ megnyitása előtt is minél többen megismerhessék nevét, küldetését, valamint ízelítőt kaphassanak már előzetesen is kulturális programjaiból, júniustól decemberig egy 13 állomásos, „Úton van a Cziffra Központ elnevezésű országos roadshow-n mutatkozik be a legkülönfélébb bemutatókkal.

Nyáron a legnagyobb hazai fesztiválokon állomásozott a roadshow, járt egyebek között a Művészetek Völgyében, a budapesti Mesterségek Ünnepén és a Szegedi Ifjúsági Napokon is.