Nemzetközi Roma Nap

Április 8-a immár 29 éve Nemzetközi Roma Napként szerepel világszerte a cigányság naptárában. Ez a nap a roma kultúra értékességére, hagyományaira és a társadalmi kohézió erősítésére kívánja felhívni a figyelmet. Idén rendhagyó módon nem tudunk összejönni, együtt ünnepelni, de így sem maradhat el a megemlékezés és közös ünneplés virtuálisan.

Az Egyházak Világtanácsa és India kormánya szervezte meg az első Roma Világkongresszust, melyen  kilenc ország (Cseszlovákia, Finnország, Norvégia, Finnország, Nagy-Britannia, Németország, Magyarország, Írország, Spanyolország, Jugoszlávia) 23 képviselője vett részt,négy ország (USA, Kanada, Belgium, India) pedig megfigyelőként utazott el Londonba 1971. április 8-án. A meghívottak itt jelentették ki, hogy a cigány népcsoportok egyazon nemzet tagjainak tekintik magukat, az embereket pedig egységesen romának nevezik majd. Itt fogadták el a roma zászlót, ami a  mennyet és a földet jelképező kék és zöld sávból, valamint a vándorló életmódra utaló vörös kerékből álló jelkép, ugyanekkor  Žarko Jovanović 1949-es Gelem, Gelem című dala lett a  cigány himnusz, valamint fogadták el az „Opre Roma!”-jelmondatot, mely annyit tesz: „Fel, cigányok!”

Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága az új koronavírus-járványra való tekintettel nem tartja meg a Nemzetközi Roma Nap alkalmából minden év április 8-án megrendezett Cigánykerék Fesztivált. Azonban nem feledkezünk meg a Nemzetközi Roma Nap kiemelt fontosságáról, amikor a romák kultúrális értékeire, hagyományára és a társadalmi kohézió fontosságára hívják fel a figyelmet. Idén online tartjuk meg a Nemzetiközi Roma Napot, és arra biztatunk mindenkit, hogy bármilyen jó lenne közösségben lenni, ünnepeljünk otthon, és nézze velünk a Cziffra Központ hivatalos Facebook oldalán Balázs János Kossuth és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész játékát.