Miskolcon is bemutatkozott az „Úton van a Cziffra Központ” roadshow

Az esemény egy nem szokványos nyilvános főpróbával indult. A zenekedvelő közönség bepillantást nyerhetett a Miskolci Szimfonikus Zenekar munkájába, amelyet Kesselyák Gergely karmester irányított, s Balázs János zongoraművész, valamint Sárközy Lajos zenekara közreműködött. A népies melódiákat is tartalmazó Liszt művet, a Magyar Fantáziát adták elő, a közönség lélegzetvisszafojtva figyelte a próbát.
Ezt követően a Szimfónia alapítvány támogatásával hátrányos helyzetű és nehéz sorsból származó, de kiemelkedően tehetséges roma gyerekek előadását hallhatta a közönség. A zenei produkciót a „Kávéháztól a Carnegie Hall-ig” című beszélgetés követte, amelynek résztvevői Balázs János /a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének elnöke/, dr. Kupper András (a Szimfónia alapítvány kuratóriumának elnöke), Sárközy Lajos hegedűművész és Bősze Ádám voltak.
A művészek egyebek között arra hívták fel a figyelmet, hogy kihalófélben van a kávéházi cigány zenekultúra, mert eltűntek azok a kávézók, ahol néhány évtizeddel ezelőtt magyar nótákat lehetett élőben hallgatni. Úgy vélték, hogy a helyzeten változtatni kell, így elindult a közös gondolkodás a szükséges lépésekről.
Este Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész adott teltházas koncertet a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, a Bartókplusz Operafesztiválon. Ezt követően a zenerajongók Kodály Zoltán, Bartók Béla, Paganini, Brahms, Liszt Ferenc, Sarasate cigány és magyar dalait hallgathatták.

Az “Úton van a Cziffra központ” című, 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat június közepén Szentendrén egy kiállítással kezdődött. Nyáron a legkiemelkedőbb kulturális fesztiválokon, ősztől pedig különböző városokban találkozhatnak az érdeklődők a legszínesebb kulturális műfajokat felvonultató produkciókkal a roma összművészeti roadshow keretében.

2019. 06. 17.