„Köszönet a munkáért!” – „Naiszaras e butyi” – Romafoglalkoztatásban élen járó cégeket díjaztak

Csütörtökön a legnagyobb számban romákat foglalkoztató magyar cégeket részesített elismerésben az Áldott Kereszt Egyesület. A vállalkozói szféra elismerésére alapított, „Köszönet a munkáért!” – „Naiszaras e butyi” elnevezésű díjjal a romák számára biztosított munkahelyek társadalmi fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

A 2016-ban létrejött Áldott Kereszt Egyesület célja, hogy a cigányság hitéletének támogatása mellett segítséget nyújtson a cigányság számára ahhoz, hogy ismét elismert és megbecsült tagjai legyenek a többségi társadalomnak. Kövesi Csaba, a civil szervezet elnöke a díjátadón kiemelte, az elmúlt években Magyarországon gyökeresen megváltozott az a szerep, amelyet a cigányság tölt be a munka világában. A kormányzat gazdaságpolitikája kedvező környezetet teremtett a vállalkozások számára, s közben jelentős állami beruházások, fejlesztések zajlanak. Kövesi Csaba szerint mindez lehetővé tette, hogy a magyar társadalom cigány származású tagjai mind nagyobb számban váljanak részesévé a fejlődésnek, hiszen szinte mindenki találhat már iskolázottságának, képzettségének, képességeinek megfelelő munkát. Különösen szembetűnő a változás a cigány származású nők esetében, , napjainkban már egyre többen dolgoznak közülük is – emelte ki az Áldott Kereszt Egyesület elnöke, aki „Köszönet a munkáért!” – „Naiszaras e butyi” elnevezésű díszoklevelet nyújtott át öt olyan hazai vállalkozás számára, amelyek nagyobb számban foglalkoztatnak cigány származású munkavállalókat, segítve ezzel a cigány családok megélhetését. Az oklevelet a Duna Aszfalt Kft., ZÁÉV Zrt., Kész Építőipari és Szerelő Zrt., MÁV Zrt., AQUAPLUS  Kft. vezetői vehették át.

Az esemény fővédnöke, Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter levélüzenetében írt arról, hogy hazai és uniós forrásból célzottan is támogatják a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű társadalmi csoportok elhelyezkedését. Kiemelte, hogy a roma emberek foglalkoztatási aránya a koronavírus-járvány kitörése előtti öt évben harmadával nőtt, munkanélküliségi rátájuk közel a felére csökkent. Az elért eredmények további javításához elengedhetetlen, hogy a munkaadók partnerek legyenek a munkaerőpiaci akadályok lebontásában.

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára beszédében köszönetet mondott a díjazottaknak azért, hogy mint felelős vállalkozások képviselői az elmúlt időkben sokat tettek a társadalmi összetartozás erősítésért. Jól megértették a romák legfontosabb problémáját: a nyílt munkaerő piacon biztos megélhetést kell számukra is teremteni, amely a társadalmi integráció legfontosabb eleme.

Az elmúlt tíz év társadalompolitikai sikere és a magyar gazdaság jelentős eredménye, hogy a pandémia előtti időszakban a munkaerőhiányt kellett kezelni, s nem a tömeges munkanélküliséget. A szakállamtitkár kiemelte, hogy a felzárkózás politika olyan intézkedéseket tervez 2030-ig, amely az esélyteremtő munkaerő piacra jutást biztosíthatja a munkát keresőknek, különös figyelmet fordítunk továbbra is a roma női munkavállalókra.

Az Áldott Kereszt Egyesület az ünnepi eseménnyel hagyományt kíván teremteni: a jövőben minden évben elismerést nyújt majd át a cigány származásúak foglalkoztatásában élenjáró magyar vállalatoknak.