Ingyenes lesz az internet a digitális oktatásban tanulóknak

A magyar kormány a járványügyi helyzetben a köznevelésben kötelezővé tett digitális oktatásra való tekintettel a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedést hozott.

A miniszterelnök szombaton a közösségi oldalán jelentette be a hírt, és írta alá azt a kormányrendeletet, amely szerint ingyenes lesz 30 napra az internet a köznevelésben érintett családok számára: a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.

“Ez magyarul annyit jelent, hogy akik digitális oktatásban vesznek részt, és ezért internetet használnak, erre az időszakra ingyen használhatják az internetet. Majd lesz egy vita erről a cégekkel, de most fontos, hogy a családok ezt a segítséget megkapják” – mondta a kormányfő.
Orbán Viktor a fiatalokat arra kérte, hogy a digitális oktatást ne tekintsék vakációnak, hanem tanuljanak.

Ez a döntés különösen nagy segítséget jelent a hátrányos helyzetű családoknak, hiszen számukra a legtöbbször megfizethetetlen egy internetes szolgáltatást nyújtó csomag, illetve rövid időn belül elfogy az olcsóbb előfizetésekben biztosított adatforgalmi mennyiség.

Frissítve: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalán jelentette be  december 9-én, hogy a Kormány további egy hónappal meghosszabbítja a járvány miatt digitális oktatásra átállt diákok és oktatók által igénybe vehető ingyenes internetszolgáltatást. A kedvezmény a 2021. januári számlából kerül jóváírásra. Ezzel a kormány a családokra háruló terheket szeretné egyhíteni ebben a nehéz időszakban, hogy minél könnyebben tudják venni a vírus okozta akadályokat. A részletszabályok a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelentek.