„Egy úton, együtt” – Magyar Nemzeti Roma Platform

Az országjáró „Magyar Nemzeti Roma Platform” elnevezésű projektet 2016 óta működteti  a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint magyarországi Nemzeti Roma Kontakt Pont. A projekt célja a felzárkózás-politika területi, megyei kiterjesztése, a felzárkózás-politikai párbeszéd elősegítése, generálása, továbbá a megvalósuló Felzárkózási Stratégia jó gyakorlatainak bemutatása.

A tegnapi záró online konferencián világosság vált a Platformok egyik legfontosabb eredménye is: egyre több olyan vezető van az országban, aki érti, hogy feladata van a szegénység felszámolásával kapcsolatban. Látja, hogy az éveken át tartó kitartó munkával a társadalmi felzárkózásért felelős szakterület létrehozott egy olyan támogatási rendszert, amelyhez érdemes csatlakozni.  Egyszerű tisztánlátásra és a változtatni akarás melletti elköteleződésre van szükség, partnerként való együttműködésre, függetlenül attól, hogy roma, vagy nem roma az illető.

A szakterületen végzett munka olykor láthatatlannak tűnik, de az nem jelenti azt, hogy nincs eredménye: ezen a területen lassan kerülnek a felszínre az eredmények, amelyek közül rendkívül fontos, hogy a roma és nem roma megyei vezetők, települési polgármesterek, roma szervezetek párbeszédet folytatnak, közösen dolgoznak a hátrányos helyzetű emberek jobb életminőségéért, felzárkózásáért és hosszú távú előbbre jutásáért.

(A videó tartalma csak a Szerző nézeteit képviseli, kizárólag a Szerző felelőssége. Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne foglalt információk felhasználásáért.)