Csongrád- Csanád megyében tartottunk konzultációt a Társadalmi Felzárkózási Stratégiáról

Magyarország az Európa 2020 Stratégia szegénység csökkentésére vonatkozó célkitűzéseihez kapcsolódóan – 2011-ben megalkotta a nemzeti szintű stratégiát és az annak megvalósítását szolgáló intézkedési tervet – mondta Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár a Szegeden tartott Magyar Nemzeti Roma Platform újabb rendezvényén. Helyettes Államtitkár Asszony elmondta továbbá, hogy az Állami Számvevőszéki ellenőrzés megállapította, hogy a szegénységi küszöb alatt élők felemelése érdekében kidolgozott stratégiák megvalósítása eredményes volt, mivel a stratégiai dokumentumokban 2020-ra rögzített célértékek a kitűzött céldátum előtt teljesültek. 2008 és 2017 között Magyarországon 908 ezer fővel csökkent a szegénységben élők száma.

Csongrád-Csanád megyében immáron második alkalommal megrendezett rendezvényen részt vett Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló, Dr. Polner Eörs a megyei közgyűlés alelnöke és ifj. Farkas László az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese is.
A konferencián magas számban részt vevő  Csongrád-Csanád megyei roma vezetők, civil szervezetek is hangsúlyozták a korai gyermekkorban nyújtott segítség fontosságát, az oktatásba való befektetést. A Máltai Szeretetszolgálat szakmai munkatársa Kiss Dávid a Felzárkózó települések” hosszú távú fejlesztési programjáról beszélt, kiemelve azt, hogy nagyon fontos, hogy a szegénységben élő gyermekek is jussanak hozzá a megfelelő minőségű szolgáltatásokhoz.
A rendezvényen az Németh Ágnes rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársa  az iskolaőrök munkáját mutatta be, aki hangsúlyozta, hogy együttműködés nélkül nem lesz eredményes az iskolaőrök munkája.
A Szegeden működő Keresztény Roma Szakkollégium egyik roma hallgatója személyes példáján keresztül mutatta be a felsőoktatásban való cigány fiatalok fontosságát.
A megyében zajló, jó gyakorlatként bemutatott felzárkózási programok előadásai után a résztvevők szakmai konzultáció keretében az előkészítés alatt álló 2030-ig szóló Felzárkózási Stratégiáról, a megyei felzárkózási programok tapasztalatairól, a roma nemzetiségi önkormányzatok helyzetéről folytattak szakmai vitát.
Zárásként a résztvevők kiemelték, hogy a Magyar Nemzeti Roma Platform konzultációsorozat az elmúlt időkben bebizonyította, hogy párbeszédre és együttműködésre van szükség a valódi társadalmi felzárkózás érdekében. A Felzárkózási Stratégia végrehajtása csak akkor lehet valóban sikeres, ha maguk az érintettek is aktív részesei a folyamatoknak.