Balázs János rangos nemzetközi elismerést kapott

A Steinway Művészek közé választották Balázs János Kossuth-díjas zongoraművészt, akinek a neves zongoragyár hamburgi központjában adták át a kitüntetést.
„Young Steinway Artist” az a legmagasabb művészi elvárásoknak megfelelő zongoraművész lehet, akit kvalitásai alapján a Steinway szakemberei felkérnek erre a címre, s aki vállalja, hogy ezzel a címmel a Steinway zongorák egyik nagykövete lesz.
Ezt a kitüntetést korábban többek között olyan művészek kapták meg, mint Vladimir Horowitz, Szvjatoszlav Richter, Grigorij Szokolov vagy Martha Argerich.
„Ritkán találkozom olyan zongoraművésszel, akinek korlátlan képességek állnak rendelkezésére, akinek előadásmódja a legbonyolultabb művekben is könnyedséggel párosul. A Steinwaynél töltött időszakomnak ez az egyik legszebb pillanata.” – fejezte ki elismerését Gerrit Glaner, a Steinway művészeti igazgatója.
Balázs János zongoraművészt 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki. Két éve a Virtuózok című tehetségkutató műsor és a legutóbbi, francia Cziffra-verseny zsűritagja. Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét: Gyerekeknek tartott ingyenes koncertjeit több mint tízezren látogatták. 2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket. 2019-ben Kossuth díjjal ismerték el.
Balázs János a leendő budapesti Cziffra Központ Művészeti Tanácsadó Testületének vezetője is, aki minden alkalmat megragad a roma művészeti központ szellemiségének népszerűsítésére.

Belügyminisztérium, Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság