Az „Úton van a Cziffra Központ” roadshow szegedi állomása

Egy óriási zenekarban zenélve hívták fel a figyelmet a magyar-roma kultúra közös értékeire a Besh’o’Drom, a Bohemian Betyars, a Parno Graszt, a Karaván Família, a Várkonyi Csibészek, Novák Péter és az Etnofon

A Szegedi Ifjúsági Napokra érkezett augusztus végén az „Úton van a Cziffra központ” országos kulturális roadshow. Az Etnofon Zenei Társulás „Daltestvérek” nevet viselő, exkluzív, csak erre az állomásra készített koncertje nem csak a zene, de a fellépők miatt is különleges volt, amelyet egy rendhagyó közönségtalálkozó előzött meg.
„Bízom benne, hogy a rokon érzések és vonások sokszínű kifejeződései minden náció között közös nevezőt teremtenek; hát még az együtt élőkében!” – fogalmazta meg a koncepciót Novák Péter, a Szegedi Ifjúsági Napokon debütáló „Daltestvérek” beszélgetés- és koncertsorozat szerkesztője, valamint a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének tagja.

A SZIN-en helyett kapott produkció részeként olyan világzenei együttesek szólistái léptek színpadra, akik eddigi pályájukon a különböző kultúrák, így a roma és magyar hagyományok átjárhatóságát, integrációját, közös nevezőjét keresték, erősítették. A Besh’o’Drom, a Bohemian Betyars, a Parno Graszt és a Karaván Família mellett az alig egy esztendeje befutott, Várkonyi Csibészek formációt is a vendégek között köszönthették.

A közönség még a koncert előtt megismerkedhetett a nem mindennapi társulás tagjaival, egy közvetlen közönségtalálkozón, Novák Péter vezetésével. A beszélgetés kötetlen hangulata – az elsődleges tapasztalatok megosztása mellett – lehetővé tette, hogy a hallgatóság megismerhesse a Daltestvérek együttműködését, fogadtatásuk történeteit, a zenészélet – kultúrák közötti – hídjait és az egymásban rejlő értékek felkutatásának fontosságát.

Az “Úton van a Cziffra központ” elnevezésű, 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat június 13-án, Szentendrén kezdődött. Nyáron összesen 7 városban és fesztiválon szakmai és pódiumbeszélgetésekkel, valamint koncertekkel mutatkozott be a program.  A témák között szerepelt például, hogy milyen szerepe van a színházi nevelésnek a roma kultúrában, de az érdeklődők megismerhették a roma zenés dinasztiákat is. A fesztiválok mellett két falunapon, Bihartordán és Véménden is találkozhatott a közönség a kulturális roadshow-val.

A programsorozat ősszel négy vidéki városban folytatódik. Ezek gerincét egy kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, mely egy-egy helyen két hétig látható majd. A szervezők a programsorozattal a helyi közönséget szólítják majd meg, korosztályok szerint. Lesznek a felnőtt közönségnek szóló és a kiállítás-megnyitóhoz kapcsolódó kulturális programok is, de terveznek a kisiskolások számára roma motívumokkal kapcsolatos kézműves foglalkozást és gyerekszínházi előadást. A középiskolásoknak szemléletformáló drámapedagógiai előadással készülnek.