Az idén is meghirdették a hátrányos helyzetű fiatalok tanulását segítő Útravaló Ösztöndíjprogramot

Hétfőn a Pest megyei Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tartott sajtótájékoztatón hirdették meg ünnepélyes keretek között az idei évi Útravaló Ösztöndíjprogramot.

Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője beszédében elmondta, hogy a hátrányos helyzetű, köztük a roma fiataloknak – a jövőjüket meghatározó iskola- és pályaválasztásban – a jelenleginél is több segítségre van szüksége annak érdekében, hogy piacképes, érdeklődésükhöz illeszkedő iskolát, szakmát választhassanak. Az Útravaló ösztöndíjrendszer az egyik társadalmi mobilitást segítő program, hiszen megfelelő iskolai végzettség kell ahhoz, hogy valaki lépést tegyen a minőségi élet felé. Anyagi nehézség miatt nem kallódhat el tehetséges gyerek – emelte ki a főigazgató.

Az abonyi eseményen részt vett Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára is, aki elmondta, hogy az Útravaló Ösztöndíjprogram célja, hogy minél több hátrányos helyzetű fiatal – köztük roma – kerüljön be középiskolába, szerezzen érettségit, szakmát, tanuljon tovább felsőoktatási intézményekben és jusson el a diplomáig. Ehhez mentori segítséget és ösztöndíj-támogatást kapnak.

A helyettes államtitkár interjút ad az Útravaló Ösztöndíjprogramról (Fotó: TEF)

Az Útravaló Ösztöndíjprogram négy alprogramon keresztül valósul meg: az Út a középiskolába, az Út az érettségihez, az Út a szakmához és az Út a diplomához elnevezésű programokon keresztül. Az idei pályázat a 2021/22-es tanév 10 hónapjára vonatkozik, és összesen 2 milliárd 346 milliós keretösszeggel került meghirdetésre.

Az ösztöndíjak mértéke 9-18 ezer forint összeg között van. Az Út a diplomához esetében az ösztöndíj nagysága 225 ezer forint/félév, az önköltséges komponens max. 400 ezer forint/félév.

Az ösztöndíjprogram része a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia intézkedéseinek.

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság kiemelt jelentőségűnek tartja az oktatási rendszer társadalmi különbségeket mérséklő szerepének erősítését, ezért a korábbi esélynövelő programok folytatását és az új, felzárkózást segítő megoldások kiterjesztését prioritásként kezeli.

A pályázatokat megtalálják a magyar kormány és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság internetes oldalain:

https://kormany.hu/dokumentumtar/palyazatok-2

https://tef.gov.hu/palyazati-felhivas-ut-a-kozepiskolaba-ut-az-erettsegihez-2/

https://tef.gov.hu/utravalo-osztondijprogram-ut-a-szakmahoz-alprogram/

https://tef.gov.hu/utravalo-osztondijprogram-ut-a-diplomahoz-alprogram/

Sok sikert kívánunk a pályázóknak!