Az Egri Roma Szakkollégium PéldaKép-p Szakmai Programjának záró konferenciája

– Az alázattal végzett munkának van hitele – idézte Eszterházy Károly gondolatait dr. Liptai Kálmán a rendezvény megnyitóján. A rektortól elhangzott az is: érdemes lassabban élni, jobban körülnézni, odafigyelni a körülöttünk élőkre és kezet nyújtani feléjük. A program koordinátorát, dr. Hadnagy Józsefet és csapatát is méltatta, kiemelte, azokon segítettek, akik környezetünkben élnek, s a program sikeressége immár feljogosítja őket arra, hogy távolabbra is tekinthessenek.

Dr. Hadnagy József hangsúlyozta: a konferencia nem a program lezárásáról, hanem a sikerek ünnepléséről szólt. Átadta a szót Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárnak, akinek – dr. Hadnagy József szavai szerint – nagyon sokat köszönhetnek.

Langerné Victor Katalin elmondta: az ötleteket, a tapasztalatokat mind az Egri Roma Szakkollégium adta a programhoz. Kiderült az is, Magyarországon jelenleg tizenegy ilyen szakkollégium működik, idén pedig létrejött a Szakkollégiumi Tanács, s immár csak azok lehetnek szakkollégiumok, amiket a tanács elfogad.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a gyermekek segítése a legfontosabb, azért, hogy ők már ne szegénységben élő családot alapítsanak. Felzárkóztatási stratégiájuk több mint száz intézkedést tartalmaz, országszerte mintegy 570 esélyteremtő óvodát, tanodákat hoztak létre, hogy a gyermekek építő és értékteremtő közösségekben tölthessék idejüket. Ennek a rendszernek részei a Roma Szakkollégiumok is. Langerné Victor Katalin úgy fogalmazott: az irány, amit meghatároztak jó, de még mindig bőven van mit tenniük.

A konferencia az Egri Roma Szakkollégium eredményeinek bemutatásával, kulturális műsorral folytatódott, s egy tárlattal is kiegészült.

Szerző: Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Kakuk Dániel

https://uni-eszterhazy.hu/hu/egyetem/egyetem/hirek-1048/c/peldakep-p-a-sikereket-unnepeltek?fbclid=IwAR21fZnnRwxF-JOekganLoTKpB0iW5vs1dIYrImRxrI4RhWnx5szoHdo4u0

Az ünnepség utáni délután a Roma Szakkollégiumok Egyesület ülésével folytatódott, melyen szintén részt vett Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony, és az EMMI munkatársai.