A Művészetek Völgyében folytatódott az „Úton van a Cziffra Központ” roadshow

Kreatív alkotóműhelyén a Romani Design, rendhagyó irodalomóráján Horváth Kristóf „Színész Bob”, zenével tűzdelt kerekasztal-beszélgetésén pedig a Snétberger Zenei Tehetségközpont mutatta be a roma kultúra egy-egy szeletét.
Élményfestéssel, fotográfiai workshoppal és oldott hangulatú művészettörténeti előadásokkal járták körbe a roma képzőművészet minden szegletét Taliándörögdön, a Cziffra Művészeti Központ roadshow-jának legutóbbi, július végi állomásán.
A nemzetközi divatiparban is reflektorfénybe került Romani Design vezette azt az élményfestést, amelyen kicsik és nagyok egyaránt átadhatták magukat a határtalan alkotásnak. A résztvevők – a festésen kívül – különböző, színesebbnél színesebb kézműves tárgyak készítésében is megmutathatták kreativitásukat.
A múlt – a számos kulturális kapcsolódási ponton túl – szintén egy erős összekötő kapocs romák és nem romák között. Ezt használta az Értsd a Kortárst! művészeti vezetője, Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész, aki a történelem fonalán vezetve, a roma nőket bemutatva kalauzolta a résztvevőket a cigány művészettörténetben. Dr. Varga Tamás és Gombos Lajos fotóművészek workshopján pedig különböző fotótechnikai eljárásokat is kipróbálhattak a látogatók.
Horváth Kristóf „Színész Bob”, a népszerű slammer vezette át a képzőművészet berkeiből az irodalom és a színház világába a jelenlévőket. A Tudás Hatalom Társulat alapítójának rendhagyó irodalomóráján a versek kapták a főszerepet, egyebek között olyan érdekes felvetések kapcsán, mint, hogy a világon bármiből születhet költemény, illetve a megszokott keretekből kilépve másképp is gondolkodhatunk a versekről.
Az összművészet jegyében zenei kerekasztal-beszélgetés követte az interaktív irodalmi-színházi előadást a roma tehetséggondozásról a Snétberger Zenei Tehetségközpont tanítványainak közreműködésével. A beszélgetésen dr. Lantos Krisztina, a Snétberger Program operatív igazgatója mellett Lőrinczy György és Káli-Horváth Kálmán, a leendő Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének tagjai is kifejtették véleményüket a roma tehetségekről – Horváth Gergely rádiós műsorvezető moderálásában.
Az “Úton van a Cziffra központ” elnevezésű, 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat június 13-án, Szentendrén egy kiállítással kezdődött. Nyáron a legkiemelkedőbb kulturális fesztiválokon, ősztől pedig különböző városokban találkozhatnak az érdeklődők a legszínesebb kulturális műfajokat felvonultató produkciókkal.
Az őszi program gerincét – négy vidéki városban – egy kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, amelyet egy-egy településen két hétig láthatnak az érdeklődők. A szervezők a programsorozattal a helyi közönséget szólítják majd meg korosztályok szerint. Lesznek a felnőtteknek szóló kulturális programok, de terveznek kisiskolásoknak – roma motívumokkal kapcsolatos – kézműves foglalkozást és gyerekszínházi előadást. A középiskolások számára szemléletformáló drámapedagógiai előadással készülnek.